Palmolie (Elaeis guineensis jacq.)

Palmolie?  Ja, maar niet ten koste van het oerwoud!

Het gebruik van de meeste palmolie is omstreden. Zeker als er elk uur ongeveer een oppervlakte van zo’n 300 voetbalvelden aan oerwoud wordt gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. 

 

Onderzoek van onder meer OneWorld  toont daarnaast dat er bij de aanleg van oliepalmplantages in Indonesië – ’s wereld grootste palmolieproducent – mensen van hun land worden verdreven, oerwoud tegen de vlakte gaat en diersoorten als orang-oetans worden bedreigd.

Palmolieplantages bestaan vaak uit monoculturen,waarbij ander (bodem)leven zo goed als onmogelijk wordt gemaakt. Bovendien blijkt biodiesel op basis van palmolie drie keer vervuilender dan reguliere diesel, zo toonde EU-onderzoek eerder aan.
Helaas wordt door de industrie en multinationals palmolie ingezet als ruwe grondstof voor een enorm breed scala aan synthetische ingrediënten voor food en non-food producten, van geleisuiker, soep, koek, dagcréme tot shampoo. Het lastige hierin is dat de (chemische) benaming onherkenbaar is geworden door de synthetische bewerkingen die op de ruwe palmolie worden losgelaten.
Er staat dus niet gewoon eenvoudigweg altijd ‘palmolie’ of ‘vegetable oil’ achterop de verpakking.
Maar bijvoorbeeld: SodiumLaurylEtherSulphate, Caprylic Acid, Ceteth-24, Cetyl Acetate, Cetyl Alcohol, Magnesium Stearate, Glycerine, Glyceryl Stearate, Myristyl Alcohol. Ontelbaar meer chemische benamingen, kunnen palmolie hebben als basis.
Dit maakt dat de herkomst heel moeilijk is te herleiden. Het is ook heel lastig te achterhalen of de olie verantwoord is verkregen..
(https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/11/unilever-blijft-zaken-doen-met-omstreden-palmolieboer-8788377-a1558164)

Het protest tegen de grootschalige palmolieproductie neemt toe. Zelfs de Nederlandse overheid  denkt aan een verbod op palmolie als biobrandstof  (vervoer). WWF, Greenpeace en vele andere actiegroepen voeren op brede schaal actie om de productie van palmolie (ten koste van het oerwoud) te verbieden.

Toch is op zich niets mis met de olijfpalm en palmolie. Helaas ontspoort de (bulk)productie met grote regelmaat.

 

De olijfpalm komt oorspronkelijk uit West-Afrika, Ghana waar de boom in het wild groeit.
De betreffende palm werd in de vroege 1870’s in Maleisië door de Britten als een sierplant geïntroduceerd. In 1917 vond de eerste commerciële aanplant plaats in Tennamaran Estate in Selangor, de basis van de palmolie-industrie in Maleisië vandaag de dag. En dus ook van de (illegale) kap van oerwoud voor de palmolieplantages.


Skinfoods en Palmolie:
Skinfoods Alata Semina, black soap, bevat palmolie van de wilde palm uit West Africa. Deze zeep wordt door een vrouwen-coöperatie in Ghana traditioneel al eeuwen lang gemaakt. En komt  dus niet van de gecultiveerde palmolie uit Maleisie!
Hier zie je wel dat het onderscheid lastig is te maken en het ook niet mogelijk is alles over 1 kam te scheren.

bronnen & meer info:
http://www.greenpeace.nl/campaigns/oerbossen-2/Het-probleem/
http://www.palmolie.info/…/uploa…/2017/04/derivatenlijst.pdf
https://nl.wikipedia.org/wiki/Palmolie
https://www.oneworld.nl/powerswitch/nederland-pleit-voor-europees-verbod-palmolie-biobrandstof-2021
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/11/unilever-blijft-zaken-doen-met-omstreden-palmolieboer-8788377-a1558164
https://nos.nl/op3/artikel/2176534-palmolie-de-lelijke-werkelijkheid-achter-jouw-boodschappen.html

 

 

(0)