Natuurlijke verzorging (FNFHealth)

Publicatie FNFHealth, online magazine: Klik hier, voor de directe link, of lees onderstaande kopie. (ww.fnfhealth.nl)

Natuurlijke verzorging

Wat is natuurlijke of biologische huidverzorging?De term ‘natuurlijke of biologisch’ in ‘biologische -huidverzorging’ lijkt een hoop te betekenen, maar pas op. Alle labels en certificeringen zijn helaas nog niet volledig transparant. Lees daarom altijd de ingrediënten op de producten die je koopt. Ook producten met een certificering (keurmerk) kunnen niet biologische of natuurlijke ingrediënten hebben toegevoegd. Momenteel is het zo dat met name een voedingsmiddel de écht 100% biologische certificering heeft.Wat betreft cosmetica, lichaamsverzorging is het zo dat een aantal organisaties een speciaal cosmetica éco-label of certificering ín het leven hebben geroepen. Dit label kan een producent kopen indien het product aan bepaalde voorwaarden voldoet en een bepaald percentage aan natuurlijke, biologische ingrediënten bevat. Het percentage aan biologische ingrediënten moet op de verpakking worden vermeld. Veel fabrikanten claimen een natuurlijk of biologisch product op de markt te brengen en voegen naast  natuurlijke biologische ingrediënt(en) (die soms chemisch zijn bewerkt) dus alsnog in meer of mindere mate synthetische stoffen toe. De meeste ingrediënten zijn behalve onuitspreekbaar ook nog eens onbegrijpelijk.
Wat betreft ‘natuurlijke’ lichaamsverzorging cq. cosmetica, is het zelfs zo dat deze term helemaal onbeschermd is en dat het zelfs zo kan zijn dat het synthetische producten zijn waar slechts een kleine hoeveelheid van een natuurlijk ingrediënt in is verwerkt. Al zitten er slechts 10% natuurlijke grondstoffen in, dan mag een fabrikant zijn product toch ‘natuurlijk’ noemen.

Wat verstaan wij dan wel onder puur natuurlijke, biologische lichaamsverzorging? Heel simpel: alleen producten die echt 100% natuurlijk biologisch zijn. Producten dus zonder synthetische toevoegingen, producten die milieuvriendelijk, ‘schoon’ geproduceerd zijn en natuurlijk dierproefvrij. Zoals de natuurlijke biologische huidverzorgingsproducten van Skinfoods.eu. Deze zijn niet alleen verantwoord maar ook zacht voor je huid en uiterst effectief.
Wat zit er wél in natuurlijke, biologische huidverzorging?

Natuurlijke en biologische huidverzorging bevat uitsluitend puur natuurlijke en biologische ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten komen uit de natuur, wat betekent dat ze niet synthetisch zijn gemaakt, of veranderd zijn in het laboratorium.
Biologische ingrediënten zijn ingrediënten die worden geteeld zonder hulp van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

De natuur geeft ons een onvoorstelbare verscheidenheid aan bijzondere kruiden, planten, vruchten, bomen en bloemen die puur, krachtig, mooi makend, verzorgend en helend zijn. Koudgeperste oliën, boters en extracten van planten en bloemen worden samen met kruiden en mineralen verwerkt tot mooie ingrediënten in natuurlijke en biologische huidverzorgingsproducten. Planten, kruiden en zelfs bloemen kunnen gedroogd ook worden verwerkt in de producten, of natuurlijke mineralen en pigmenten kunnen worden gedelft en worden ingezet in cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten. Zo heeft Skinfoods haar Dental Cleansing Powder, samengesteld uit mineralen en een flink aantal verschillende kruiden en een Herbal Bag, gemaakt met gedroogde bloemen en kruiden. Kortom, de natuur verschaft ons alles om ons blij, gezond en mooi te voelen.
Voor de werking, consistentie, houdbaarheid en geur van een huidverzorgingsproduct zijn diverse natuurlijke ingrediënten in te zetten, soms gebruikt men hulpstoffen zoals emulgatoren, verdikkingsmiddelen, geurstoffen en bewaarmiddelen. Kunstmatige ingrediënten en additieven, daarentegen, worden in een laboratorium ontwikkeld en in een fabriek gemaakt. Een stof kan volledig kunstmatig worden geproduceerd, of van origine natuurlijk zijn en chemisch worden bewerkt. Het kan (!) dezelfde naam hebben als een natuurlijke stof, dit wil echter beslist niet zeggen dat het dezelfde waarde en kwaliteiten heeft.
– Plantaardige vetten en oliën

Om een voorbeeld te noemen, zo kan voor Arganolie de noot gekraakt en koud geperst worden.  Arganolie heeft een zeer hoog gehalte aan vetzuren, oliezuur, vitamine E, phytosterols en caroteen. Deze olie kan worden gebruikt in natuurlijke en biologische huidverzorging en cosmetica om de volgende eigenschappen: wondhelend, ontspannend bij geïrriteerde huid, gaat huidveroudering tegen, verbetert elasticiteit, beschermt de huid, zacht makend, voedend, revitaliserend en vochtregulerend. Voor de biologische olie worden de noten met de hand geselecteerd en koudgeperst (zonder te verhitten en zonder gebruik van chemische oplosmiddelen of toevoegingen).

 

De Recovery paste van Skinfoods bevat onder andere deze biologische Arganolie en is verder uitsluitend samengesteld uit puur natuurzuivere plantaardige eetbare ingrediënten. Dit product helpt bij het kalmeren van een geïrriteerde, rode jeukerige huid en ondersteunt het huidherstel. Daarnaast is zelfs voor de meest droge huid slechts een kleine hoeveelheid van deze pasta al voldoende voor een zachte soepele beschermde huid. De aangebrachte beschermlaag laat de huid ademen.

 

Balancing Face Oil van Skinfoods bevat eveneens de biologische Arganolie. Deze gezichtsolie is samengesteld uit 100% puur biologische heilzame oliën en geschikt voor de meeste huidtypen. Deze lichte gezichtsolie ondersteunt de haarvaatjes en het normaliseren van de talgkliertjes van de huid en helpt daarnaast de celmembranen te beschermen. Het bevat onder andere druivenpitolie (pycnogenol), dat samenwerkt met de enzymen op de huid. Trekt snel in en laat de huid laat ademen.
Balancing hero

 

Skinfoods Body Oil Roller, een 100% biologische lichaamsverzorgingsolie, is door de roller-applicatie zeer snel en eenvoudig op de huid aan te brengen, bijvoorbeeld na het douchen of het bad.
– Natuurlijke geurstoffen, essentiële oliën.

Aromatische planten vormen in hun bladeren, bloemen, vruchten en soms ook in hun wortels en bast actieve stoffen, waaronder vluchtige oliën. Ze bestaan onder meer uit honderden verschillende geurstoffen, die samen een unieke compositie vormen. Daarnaast bevatten deze vluchtige oliën uit planten nog vele andere heilzame stoffen. Puur natuurlijke biologische essentiële oliën worden vaak verkregen door destillatie, uit bijvoorbeeld bloemen.  Een zeer kostbaar proces waar zeer veel natuurlijk materiaal voor nodig is. Deze zuiver verkregen essentiële oliën bestaan uit vluchtige reactieve geurverbindingen die erg delicaat zijn en gevoelig voor licht, warmte, lucht en tijd. Ze kunnen op velerlei manieren worden ingezet, onder andere door verspreiding in de lucht (denk aan een aromabrander of via trilling) en zelfs op therapeutische wijze (aromatherapie). Het is hierbij raadzaam informatie of advies bij een expert in te winnen.
Essentiele oliën kunnen ook extra worden toegevoegd aan huidverzorging en cosmetica. Zo schenkt bijvoorbeeld lavendelolie rust, de olie van duizenden rozenblaadjes brengt harmonie en de prikkelende geur van rozemarijn maakt wakker. Sommige stoffen zuiveren de lucht in huis, anderen verwarmen koude voeten en doen spieren ontspannen. Zo kunnen ze voor een weldadig gevoel en een aangename sfeer zorgen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Bij gebruik op de huid is voorzichtigheid geboden. Zeker in de zon kunnen door de reactiviteit van de geurmoleculen huidreacties optreden. Test altijd even aan de binnenkant van de elleboog of je allergisch bent voor deze kleine reactieve geuringrediënten. Geurstoffen en conserveringsmiddelen geven vaak de meeste kans op huidreacties en allergieën. Het behoeft geen uitleg dat synthetische ‘nagemaakte’ geuroliën veel goedkoper in het productieproces zijn.
-Natuurlijke smaakstoffen:

Zoals natuurlijke geurstoffen zijn er uiteraard eveneens natuurlijke smaakstoffen. Denk hierbij natuurlijk ook aan kruiden en essentiële natuurlijke oliën. Zo komt Appelzuur E296 bijvoorbeeld natuurlijk voor, maar kan ook kunstmatig gemaakt worden. De plastic knijpcitroen (wie kent ‘m niet) is een duidelijk voorbeeld: dit wordt chemisch bereid en heeft niets te maken met echt citroensap.
– Natuurlijke kleurstoffen

Natuurlijke toevoegingen als kleurstoffen komen altijd uit natuurlijke bronnen en hebben een plantaardige of minerale herkomst. Een voorbeeld is de gele kleurstof E100 die uit geelwortel wordt gewonnen. Bij uitzondering kan een kleurstof soms ook een dierlijke oorsprong hebben zoals bijvoorbeeld het rode pigment wat wordt gewonnen uit de schildluis.

 

Is natuurlijke huidverzorging en cosmetica wel lang houdbaar?

In de conventionele huidverzorging en cosmetica zitten synthetische conserveringsmiddelen. Onder andere Parabenen en Phenoxyethanol zorgen prima dat een crème niet bederft maar werken ook in op je huid en komen in je bloedbaan terecht. De opstapeling van deze giftige stoffen kan een verhoogd risico opleveren op onder andere: hormonale stoornissen, kanker, allergieën en onvruchtbaarheid en kunnen zo een gevaar voor onze gezondheid vormen.

Bij natuurlijk en biologische huidverzorging kan het zorgen voor houdbaarheid een intensiever en ingewikkelder proces zijn dan bij ‘traditionele’ cosmetica. De houdbaarheid wordt gegarandeerd door ‘natuurlijke goedhouders’ zoals uit biologische koudgeperste oliën en plantenzuren, bijvoorbeeld antioxidanten en anijs-,appel-, kaneel-, citroen- en salicylzuur. Natuurlijke en biologische huidverzorging kunnen een kortere houdbaarheid hebben dan de reguliere huidverzorgingsproducten en garanderen vaak een houdbaarheidstermijn van 18 tot 36 maanden, mits ongeopend. Geopende crèmes, emulsies of shampoos hebben een houdbaarheidstermijn van ongeveer 6 tot 12 maanden, voorop gesteld dat het product onder normale omstandigheden wordt bewaard (liever niet boven 20 graden Celcius). Een geopende pot crème blijft ongeveer 8 maanden goed. Soms kan men de houdbaarheid wat verhogen door het product in de koelkast te bewaren.

Bij Skinfoods.eu vind je eerlijke natuurlijke lichaamsverzorgingsproducten, ambachtelijk handgemaakt met de meest pure natuurlijke (biologische) ingrediënten waarvan sommige al eeuwen traditioneel in verschillende culturen worden gebruikt. De producten zijn ontwikkeld vanuit het principe ‘wat smeerbaar is moet ook eetbaar zijn’. De ingrediënten zijn naast eetbaar en biologisch, ‘raw’ als het ware en blijven dat ook in de producten. ♥love it!
Wanneer je kiest voor de verzorgingsproducten van Skinfoods kies je niet alleen voor je huid, je lichaam en dus jezelf, maar ook voor het milieu, je omgeving.

 

SF range

 

Natuurlijke schoonheid hoef je niet te maken, die heb je namelijk al.
www.skinfoods.eu
Skinfoods is voortdurend op zoek naar verantwoorde natuurlijke, biologische ingrediënten, alternatieven en verpakkingen voor de ontwikkeling van haar lichaamsverzorgingsproducten.

We’ll Keep you posted!

 

A Skinfoods impression

(0)