Moringa Oleifera

Moringa Oleifera
De Moringaboom behoort tot de belangrijkste planten van de klassieke Ayurveda.
Elk deel van de Moringaboom, bladeren, peulen, fruit, sap, zaden, bloemen, wortels en schors, heeft medicinale kwaliteiten.


Moringa-bladeren bevatten 7x meer vitamine C dan sinaasappels, 4x meer calcium dan melk, 4x meer vitamine A dan wortels en 2x meer kalium dan bananen.
Ze worden als groente gegeten hetzij gekookt of als salade.
Bloemen
zijn rijk aan kalium en calcium, ze worden gekookt en gemengd met andere voedingsmiddelen of in een beslag gedoopt en gebakken.
De onrijpe peulen worden rauw gegeten of bereid als groene erwten.
Rijpe peulen
worden gebakken en hebben een pinda-achtige smaak.
Moringa zaden, kunnen water zuiveren en staan er om bekend gifstoffen te verwijderen uit het lichaam.
Moringa-olie uit de zaden is rijk aan fytonutriënten zit vol omega 3, 6, 9 vetzuren en bevat veel vitamine A,C en E. Deze voedzame olie is dan ook een ideale voeding voor de huid en dringt diep door in de huid waar het de voedingsstoffen brengt die de huidcellen nodig hebben.

Moringa-olie bevat antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen en wordt ingezet bij de behandeling van o.a.: insectensteken, zonnebrand, kleine huid beschadigingen zoals snijwonden en schrammen, uitslag en zelfs kneuzingen. Moringa-olie is antiseptisch en ontstekingsremmend en helpt bij het genezen van kleine huidproblemen zoals snij-, brand- en schaafwonden, bloeduitstortingen, insectenbeten en huiduitslag, heeft een hydraterende en verkoelende werking na het zonnebaden. Het ondersteunt de huid bij eczeem en psoriasis.
Er zijn recepten gevonden voor het behandelen van rimpels met Moringa-olie en wierook die stammen uit 1400 v. Chr. Egyptenaren gebruikten de olie in de huidverzorging en voor het maken van zalven.


De geurige witte of crèmekleurige bloemen vormen na de bloei lange peulen waardoor de boom ook wel als Drumstick Tree bekend staat.

 

 Omdat alle delen van de boom eetbaar zijn en vooral een hoge voedingswaarde hebben is de Moringa een belangrijk bij de bestrijding van honger in derde wereld landen.
Thans wordt de boom in India, Afrika, Zuid-Amerika, Maleisië en de Filippijn geteeld.

Het is een bladverliezende boom met slanke hangende twijgen en kleine ovale bladeren. De boom kan in een kort tijdsbestek enorm groeien, in zijn eerste levensjaar ongeveer 2,5 – 3 meter hoog worden en een maximale hoogte van ongeveer 10-11 meter. Het bijzondere aan de boom is dat het kan groeien op een bodem die nauwelijks voedingsstoffen bevat. Dit maakt dat het kan worden ingezet in de strijd tegen klimaatverandering en woestijnvorming. De vruchten en de bladeren die de boom produceert, kunnen meteen gebruikt worden.

          
www.skinfoods.eu

(0)