Informatie creme en emulsie


Een crème kan heerlijk ruiken, er begeerlijk uitzien, lekker uitsmeren, daar vallen sommige mensen voor.

Echter, naast het feit dat het onze zintuigen prikkelt, is het eigenlijk wel goed voor de huid?  Waar het tenslotte voor is bedoeld, toch?

Heel kort door de bocht is een Creme (of Lotion/Milk) een emulsie.

Overigens kan een hele lichte versie van een crème ook een met (plastic)polymeren verdikte gel zijn met af en toe een oliedruppeltje erin. (Dit waterig geheel en de effecten op de huid spreken voor zich en laten we hier geheel buiten beschouwing)

Een emulsie is een mengsel van water- en olie-oplosbare ingrediënten, met een emulgator om gemengd samen stabiel, homogeen in een product te blijven.
Alle Lotions, Crème’s, zijn emulsies.
Bij emulsies in het algemeen dienen de hoofdcomponenten te worden verwarmd, gesmolten om alles in vloeibare vorm te krijgen zodat kleine oliedruppeltjes in een waterige omgeving kunnen worden gecreëerd (of omgekeerd). Hiervoor is een emulgator nodig om deze druppeltjes klein en stabiel te houden.
Een emulgator zorgt er dus voor dat het een stabiel mengsel blijft dat niet uit elkaar valt in water en een olie-oplosbare componenten.

Nu bestaat onze huid ook uit water en olie oplosbare componenten, hierdoor bestaat de kans dat een emulgator gaat interfereren met de huid en tevens kunnen hierdoor de eigen huidvetten makkelijker worden weggewassen.
(mensen vinden dan ook snel dat ze een droge huid hebben, de vraag is of dit ook werkelijk zo is)
Emulgatoren kunnen dan ook irritaties van de huid opleveren.

Olie- en olie-oplosbare componenten in een creme zijn  de meest heilzame componenten voor de huid
De oliefase van een crème bevat veelal  ‘(synthetische)wassen’ of vetten ter verdikking of stabilisering.
Het gehele mengsel moet worden verwarmd, soms wel tot 80 graden. Het is begrijpelijk dat dit helaas veel afbreuk doet aan de concentraten /oliën en hun heilzame componenten. (zoals antioxidanten, vitaminen, enzymen)
 .
Geurstoffen:

Geurstoffen, waaronder parfums en essentiële of etherische oliën zijn zeer vluchtige moleculen mede daarom bereiken ze onze neus. Ze zijn ook zeer reactief en vaak onstabiel en kunnen al snel door middel van licht, tijd en warmte vervallen in andere moleculen, die niet per definitie goed zijn voor onze huid en ons lichaam. Ze kunnen zelfs intolerantie of irritatie bewerkstelligen,  dermatitis veroorzaken of  fototoxische reacties op de huid teweeg brengen. Vooral bij producten die langere tijd op de huid blijven.
Zoals ook bij toepassing van een deodorant of anti-transpirant, waar het product zich in een warm vochtig milieu bevindt (vaak onder occlusie) waar poriën en zweetklieren openstaan.
Met geurcomponenten, zoals bijvoorbeeld Limoneen, een bestanddeel van bijvoorbeeld citroenolie, moet men zeer voorzichtig zijn voor toepassingen op de huid.
Het kan dermatitis, pigmentatie of de-pigmentatie van de huid veroorzaken.

(Limoneen wordt overigens vaak gebruikt als conservering, (juist bij gecertificeerde biocosmetica)
bron: Anthemis Aromatherapie, klik hier voor meer informatie.

Huidreacties algemeen:
Veelal zijn parfums, conserveringsmiddelen  en synthetische emulgatoren de oorzaak van huidreacties/irritatie (allergie/intolerantie).

Fototoxiteit of fotosensibilisatie is een reactie die kan worden veroorzaakt als bepaalde etherische oliën op de huid worden blootgesteld aan UV-licht – van de zon of van een zonnebank. Deze huidreacties kunnen ernstig en zelfs permanent zijn.

Skinfoods Face Oils (concentraten)
De eerste en enige echt 100% Raw, Bio Vegan gezichtsverzorgingsproducten, die samenwerken met de huid.
Deze oliën bestaan uit een formule bestaan van alleen koudgeperste oliën. In feite een samengesteld koudgeperst concentraat uit noten zaden en vruchtjes. Hierdoor zijn alle vitaminen, antioxidanten, sporenelementen behouden gebleven en aanwezig in het product.
Ze zijn geschikt voor dag zowel als nacht, werken als het ware samen met de huid en sluiten de huid niet af.
De Facial Oils trekken goed in en laten geen glans achter.

Gebruik:
Slechts 2 tot max 4 druppeltjes op de nog klamme gereinigde of droge huid in masseren.
Of gebruik een gezichtsolie samen met een Skinfoods Toner, om zo je eigen gewenste samenstelling te creeeren.

Voor de normale tot gecombineerde huid is er bijvoorbeeld de Balancing Face Oil
(kijk naar de links op de Skinfoodssite, reviews van bloggers)

 

(0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *